Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, 31 December 2012

31-12-12

Today is the last day of 2012. I am still here, working as usual. But 2012 is really "ohsem" year for me.


  • I got my dragon baby ; Eiril Daafi
  • I succeed with flying colors in my master exam
  • I got my company car (My-vi)
  • I moved to a new place

Hope 2013 will bring another blessed year for me, for my family and especially for my kids; Eiris Diana & Eiril Daafi

::Eiris is going to Little Caliph this Jan 2013::

Nursing




Utk nursing, sy menggunakan breast pump jenis Rumble Tuff. So tiap hari bawa g opis utk pumping susu utk buat stock. Honestly, ini my first experience simpan stock susu walaupun ni anak yg kedua. Sbb masa Eiris, dlm 3-4 months macam tu die dah tak breastfeed. Sian Eiris tp xtau macam mana die mmg xnak lg breastfeed dan continuously minum susu formula only sampai sekarang.

Dan mmg sejak dari baby lg, Eiris dh boleh minum susu formula dan of course boleh guna botol. Lain pula si Daafi ni, dari baby mmg direct feeding, jadi bila seminggu lagi nk keje, try bg botol. mmg REJECT le. Meraung nk direct feeding, sedih pon ada, tgk anak meraung,tp kita xbole nk bg susu, cuma boleh pam je. Tp my mom kuatkan kata, kena cuba juga, nnt bila dh start keje lagi susah bila die tak nak botol.

Susu tin @ susu formula pon Daafi bole kenal. Pandai btul anak mommy ni. Bila bagi susu yg dipam, boleh la dia minum guna botol , tu pon dah bersungguh paksa, kalo susu formula mmg langsung xnak. Sampai mati akal dibuatnya. Terpaksa post kt FB minta opinion rakan2 berpengalaman.

Alhamdulillah skrg Daafi dh boleh minum guna botol, ada juga bekalkan susu formula pada babysitter, tp Daafi lbh prefer susu mommy, so mommy terpaksa bkerja keras pam susu tiap hari kt opis.

Semoga sy mampu memberi susu yg secukupnya kepada Daafi.




JAUNDICE



Daafi kena demam kuning masa umur nye 10hari. Siap kena warded kt Hospital Segamat 2 hari, 2 malam. Masa kat hospital tu, masa tu lah sibuk search internet ttg demam kuning.Kenapa lah Daafi teruk sgt tahap "kekuningan" nye. Yang petua org2 tua mmg la berbagai2, but then, i will assume that, if that petua works,nape takde ubat yang base on that petua kn? bukan ke perubatan kita mmg dh maju sekarang ?

Demam Kuning @ JAUNDICE sbnrnye bermula apabila bayi tak berupaya membuang BILIRUBIN yang biasanya dilakukan oleh hati. Hati bayi pada ketika itu masih belum matang sepenuhnye. Semasa dlm kandungan, ibu yg membantu bayi melakukan proses ini. Jadi Bilirubin yg memberikan warna kekuningan itu. Maka, kalau Bilirubin kurang dibuang, warna kuning itu boleh dilihat dipermukaan kulit bayi terutamanye dada, perut dan muka. Itulah asal usul demam kuning. 

Bilirubin tu akn dibuang melalui air kencing dan najis bayi, jadi bila bayi kerap membuang, lebih cepat la kuning tu kurang .Dengan memberi susu ibu secukupnye, memudahkan bayi membuang dan akn berlaku penurunan kuning tu. Tp bila dh terlalu tinggi, terpaksa masuk hospital dan menggunakan pertolongan "lampu biru" itu. 

Jadi, konsep org tua2, asal ada yg kaler kuning je tak kasi pakai. baju kuning mmg diharamkan lah, kalo rumah pakai langsir kuning atau cadar kuning mmg trus kena tanggal, tukar yg lain. Siap ade bidan kampung tu, pakai minyak yuyi pon tak boleh.. hahaha nampak tak merepek dan tak logik kat situ...

Jd yg petua org tua tu, bila ditilik2, sebenarnye, nk suruh bayi tu banyak membuang. tu je. sbg contoh, suruh minum susu kambing, sifatnye panas, bila kita minum susu kambing, akan lawas dn byk la kali nya g ke tandas. itu je konsep asal nye. Yg elemen2 lain pun sama je, sengkuang cina, anggur hijau, buah kundur n etc. ada juga yg suruh mandikan dengan ubat cina yg dibeli kt kedai ubat cina , warna kuning. tu pun xde kesan pun.

Boleh baca website ni Jaundice. Byk info yg boleh didapati. 

Bg kes Daafi ni; walaupun dh semalaman dok bwh lampu biru tu, kadar "kuning"nye tak turun malahan meningkat. Ehhh salah ke hospital?? sampai pakar paed Hospital Segamat kena dtg check. Kes terpencil katanye. Dan ni antara penyebab Daafi lebih sukar mengnyahkan sel Bilirubin :

  1. Mommy&Daddy mmg dr kumpulan Darah O+. , same goes to Daafi
  2. Sel Darah merah Daafi lebih pekat dr biasa. Maka hemoglobin nye lebih sukar nk melawan sel Bilirubin itu
  3. Daafi adalah BOY. yg mempunyai kromosom XY. budak lelaki lebih mudah terkena demam kuning ini kerana kromosom Y adalah lebih lemah melawan sel Bilirubin. Tp G6PD Daafi adalah normal. 
Nmpk tak, seorang yg mmg takde ilmu dlm perubatan, terpaksa google ttg demam kuning la, G6PD la. ohh hebatnya ibu itu (saya le tu) bila anak kita ada masalah. Rasanye sekarang ni dh boleh dah jd pegawai perubatan. hahaha sory kpd pegawai perubatan yg baca entry ini. just joking. 

Tp sekarang Daafi dh berumur 2 bulan ++, n sgt sihat. 

HENSEM BOY

Sunday, 28 October 2012

My Hero

On 22/10/2012, at 840pm I tlh selamat deliver my baby boy seberat 3.24kg. I deliver at Hospital Pakar Al-Islam Kg Baru.

Actually my baby boy keluar awal more than 2weeks. Mgkn xsbr nk beraya AidilAdha.

All the story will be updated soon ( tgu ada internet).

His name is Eiril Daafi.

Thursday, 4 October 2012

Gadis Pentas

Sy adalah seorang yg suka menonton teater. But mostly teater yg sy suka tonton yg kurang commercial tapi mementing classical value..

Walaupun teater itu ada actor2 / actress2 yg hebat, tp kalau tiada classical value, sy tak berminat utk menonton.

The best teater yg sy tonton mmg la "Puteri Gunung Ledang". N sy  menonton teater itu dr season pertama hingga season ketiga. Tidak pernah missed ye.

Sultan Melaka
Then, sy ada menonton teater "Badai Semalam" kerana of course sbb ada Erra & Aaron, tp juga sbb sy dh baca novel tersebut masa zaman kt Universiti lagi.







And besides IB, sy juga menonton teater di KLPac, Sentul . It is a Malaysian Girls.






3 Yrs - Eiris Diana


... Happy Besday To You....
...Happy Besday To You....
...Happy Besday To Nena...
.....Happy Besday To You.....

My lil Eiris dh 3 tahun last 28/ September/2012. So on 29/September/2012, we held a small celebration kt kg, since mlm tu ade kenduri doa selamat utk I (permudahkan bersalin ).

Sebenarnye, dlm 3 years ni tak penah sekali pun wat besday celebration utk Eiris Diana. Biase nye, just beli kek n potong kt umah je, pastu bg kawan2 kt nursery a bag of candies cmtu. So this time ada la panggil orang utk makan2.

N of course yg paling seronok ialah the princess. Dari seminggu lg, dh sebuk tanya ttg the celebration. Die yg wat request nak besday cake yg ada BoBoiBoy. The cake is sponsored by BlueWave , JB. Thanx a lot !

N for my lil Eiris, mommy N daddy love u LOTS. Semoga menjadi anak yg solehah n bijak pandai. Nnt bole jaga adik baby ye..












Tuesday, 25 September 2012

Pregnancy_VItaminSSS


Since, I xpernah tulis kisah pregnancy, today I nk kongsi sikit ape yg mkn masa pregnancy; I mean vitamins.
As everybody knows, sume mom to be, mmg amat memerlukan vitamins while the baby membesar dlm rahim kita kn..

My experienced, masa anak first , I knew nothing about vitamins yg perlu diambil masa pregnant. So mkn je pil yg misi kt KK tu provide.Tp my mom kata, mkn ubat klinik tu nnt berat badan naik and baby besar. So start le takut nak mkn ubat klinik.. Mcm mitos plak bila nowadays dh tau ni. So kalau dr KK tu ni, dieorg provide acid folic & iron tablet le.

Acid Folic
Iron Tablet
So after that, trus xmkn ubat klinik. hehehe takut punya pasal kn. So my first pregnancy, I beli ubat sendiri ngan supplements sendiri sampai bersalin. Finally anak yg keluar beratnya 2.97kg. I take Obimin ngan Bird Nest (kulit anak jd bersih)

Obimin
Bird Nest
So utk this time punye preganncy, dr awal pregnancy I take Obimin dan Virgin Coconut Oil (VCO) sahaja sbb kakak yg supply Bird Nest tu tak dpt nk contact :) . Untuk VCO ini, I tidak diendorsed ye oleh company ini. I just consume shj. No commercial effects. Tp mmg elok VCO ini, sbb kulit kita sendiri pun bersih and kalau I mmg senang nk buang air besar waktu pagi.

And ni ada satu rahsia yg I dpt dr my senior masa keje company Japan dulu (masa tu xkawin lg); 2 ways untuk memudahkan / melancarkan nak bersalin , satu minum minyak kelapa (hehe I tukar ngan VCO) , dua: byk mengadakan hubungan intim suami isteri :) . Rasional nya: ada pelincir.

VCO
Dan yg mmg I xmiss everyday, adalah minum susu. Sbb pinggang and pinggul and tulang belakang I and waht  what so ever tulang mmg cepat sakit masa my baby absorbed all the calcium.

Anmum Materna Perisa Coklat
Maybe, lain org lain yg dieorg mkn utk kesihatan, but whatever it is, I trust every moms will give the best for their babies.

Selfish

I went to KK for my weekly check-up yesterday. But as usual everybody knows, it would take long time to get thro all the procedure.

But what happened yesterday (but actually normal view/ normal case) there is not enough seats for the patients ; ohh I mean the pregnant lady. And even worse, the kind heart (baik hati) lovely husbands are accompanying their wives ; ohh its cool ; but not when you noticed that there is not enough seats for the ladies, but you still relax sitting beside your wife.

For me, it cannot be compromise at all. you are a MAN ; how come you cannot give the space for the lady especially those who are pregnant. Pity you ; man, because you don't realize that everything in this world is like KARMA; maybe one day this situation will happened to your wive / daughter.


Wednesday, 12 September 2012

DOA


Since I terjumpa doa ni untuk ibu2 hamil, I would like utk kongsikan pd org di luar sana..


Semoga segala amalan kebaikan kita ini membantu kita menjalani proses kehamilan ini dn yg plg utama saat melahirkan nanti.


Monday, 10 September 2012

SEM.2


Just nk share the best part masa pregnant my second kid ni. Walaupun the first trimester mmg sgt lembik sbb muntah yg teramat teruk, tp gagah kan diri g kelas every weekend, and terpaksa study smpi larut mlm, tp hasil nya amat berbaloi- baloi.

Thanx sesangat kt my "back-bone", my MAN yg everytime share the hard time, send me to class, send me to library waktu mlm (sbb ada discussion / nk study)..

Tak sangka juga all the lecturers mmg very helpful nk tolong I study subject2 ni.

But untuk this sem, I bercuti sbb my EDD on 8/11/2012. So kita postponed semester ini.

Harap nya, the rest of the semesters, I will make it the best!.


Spider WEB

It has been long time for me tak jot down anything kt blog , rite..

Maybe disebabkan "mabuk" pregnant ini mmg tahap MALAS .. so now I sedang menghitung hari utk bersalin since now I am 32 weeks, so sekarang ada byk masa utk I kembali mencoret lembaran blog ini... 

WELCOME BACK EFFY !!!

Monday, 12 March 2012

Udang Galah

Ari Sabtu lps, mak ngan ayah sy dtg umah.. Sbb utama dh tau dah ; nk jumpa cucu die kn.
But then bagus juga, mak bwk udang galah yg dh digoreng.. Sbb kalau tak goreng , nnt busuk plak smpi KL.. Maklum la kg tu sgt jauh nk ke KL.
Sbnr nye, udang galah tu mmg untuk cucu die, sbb cik Eiris slalu kata "sedap nye udang".
Skrg pun mmg tgh musim udang galah kt kg, n harga die ok lah kalau nk compare ngan kt KL ni.. Mmg jauh le beza nye..
N mummy n daddy yg habiskan udang yg sgt sedap n sgt besar yer..

Friday, 9 March 2012

B'day Dine

Yeah, Its my DAY. When its turn 30. And like previous year, I will have a birthday dinner with my loves one .
So this year, we are having our dinner at Tanzini, Gtower (Jalan Tun Razak) .
Since, time is so packed with works, so we decide to go at 6.00p.m, and luckily the day is very bright not like the day before [ the sunshine is with my birthday :)]. Arrived there, almost at 7.20p.m, and straight go to Tabung Haji's  mosque ( sbb dah nak masuk Maghrib).

We get to Tanzini after that. The waiter straightly send us to our reservation table ( mmg minta tepi window yg facing KLCC, walaupun one of my friend kata, I ni typical cerita Lestary TV3, makan kena facing KLCC.. ahhh whatever, sekali je pun kan.)




And the appetizer pun coming, ohh lupa the bread is served too, but takde photo sbb cik Eiris loves the bread.
Yummy Salmon
After a few minutes after that, the soup is served. It is a mushroom soup.
Full-fed Mushroom Soup 
For our "mouth-wash" , we are choose 

"Sorbet"
Before we are went for our "main course" , we went out side, at the deck, we can see the night life of KL (forgot to tell, it is situated at Level 28)





Then, the waiter called us for our main course ; I choose the chicken while my hubby choose pasta.


Juicy Chicken 
Delicious Prawn with Pasta

Finally, we end our dinner with the lovely dessert .

Cakes 
Ice cream for Lil Eiris
Comot tak Saya?
We finished our dinner at 9.30p.m. And thanx a lot to my hubby for the treat. 

Ta..Ta..Ta

**Welcome to 3-series life





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...