Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, 12 March 2012

Udang Galah

Ari Sabtu lps, mak ngan ayah sy dtg umah.. Sbb utama dh tau dah ; nk jumpa cucu die kn.
But then bagus juga, mak bwk udang galah yg dh digoreng.. Sbb kalau tak goreng , nnt busuk plak smpi KL.. Maklum la kg tu sgt jauh nk ke KL.
Sbnr nye, udang galah tu mmg untuk cucu die, sbb cik Eiris slalu kata "sedap nye udang".
Skrg pun mmg tgh musim udang galah kt kg, n harga die ok lah kalau nk compare ngan kt KL ni.. Mmg jauh le beza nye..
N mummy n daddy yg habiskan udang yg sgt sedap n sgt besar yer..

Friday, 9 March 2012

B'day Dine

Yeah, Its my DAY. When its turn 30. And like previous year, I will have a birthday dinner with my loves one .
So this year, we are having our dinner at Tanzini, Gtower (Jalan Tun Razak) .
Since, time is so packed with works, so we decide to go at 6.00p.m, and luckily the day is very bright not like the day before [ the sunshine is with my birthday :)]. Arrived there, almost at 7.20p.m, and straight go to Tabung Haji's  mosque ( sbb dah nak masuk Maghrib).

We get to Tanzini after that. The waiter straightly send us to our reservation table ( mmg minta tepi window yg facing KLCC, walaupun one of my friend kata, I ni typical cerita Lestary TV3, makan kena facing KLCC.. ahhh whatever, sekali je pun kan.)




And the appetizer pun coming, ohh lupa the bread is served too, but takde photo sbb cik Eiris loves the bread.
Yummy Salmon
After a few minutes after that, the soup is served. It is a mushroom soup.
Full-fed Mushroom Soup 
For our "mouth-wash" , we are choose 

"Sorbet"
Before we are went for our "main course" , we went out side, at the deck, we can see the night life of KL (forgot to tell, it is situated at Level 28)





Then, the waiter called us for our main course ; I choose the chicken while my hubby choose pasta.


Juicy Chicken 
Delicious Prawn with Pasta

Finally, we end our dinner with the lovely dessert .

Cakes 
Ice cream for Lil Eiris
Comot tak Saya?
We finished our dinner at 9.30p.m. And thanx a lot to my hubby for the treat. 

Ta..Ta..Ta

**Welcome to 3-series life





Thursday, 8 March 2012

Pre-Besday Party

Fuhh macam ada party liar plak.. sebenarnye last week (Friday,2/3/2011) , me n bestie aka opismate ngan bwk seorang body-guard, g lunch kt Tony Roma's , Sunway Pyramid.

Credited to Google Photo
Kami keluar awal sedikit dlm kul 12.20 gitu, ala awal sepuluh minit je, dan keluar secara berasingan , kerana ditakuti disyaki oleh rakan lain. Hahaha sbb nanti ramai yg nk ikut.. Kopak le I kalau nk kena belanja sume org.. Hehehe

Bila tiba, ngan nak menunggu food sampai tu mmg lama ler..  So kiteorg cm biase le, sebuk berbual2 &  bergossip2..

Now it serve the food




Dan ini adalah food I, I mkn ikan je sbb weekend dh janji ngan hubby I nk mkn steak lg .. Motif, kalo setiap hari steak, maka I pun sama je ngan steak.


And it is really an enjoy pre-besday party for me , kan.. 

Ta..Ta..Ta..

Hari Wanita

Setiap kali hadir nya 8.3 , seluruh dunia menyambut Hari Wanita Sedunia. Ia mula diraikan seawal tahun 1909, tetapi secara rasminya ia diraikan pada tahun 1911 bermula dAustria, Denmark, Germany dan Switzerland. 

Bermula dari tahun itu, setiap tahun bertambah negara yang menyertai Hari Wanita Sedunia ini atau lebih dikenali sebagai IWD (International Women Day).



Di Malaysia, ia bermula lewat, iaitu pada tahun 1985. Hari ini diraikan rentetan daripada bantahan terhadap penderaan kepada kaum Wanita (coretan lengkap)


Sesunguhnya menjadi seorang Wanita adalah teramat istimewa; Wanita adalah Isteri, Ibu, Anak Perempuan, Sahabat, Pekerja, Pengurus, dan segalanya adalah manusia bergelar Wanita.




Saya amat berbangga menjadi Wanita : Women; Just Beautiful 


Aku wanita punya hati nurani

Yang tak dapat dibohongi

Pabila cinta telah membutakan mata

Dan membuat tuli telinga



Apakah salah jika aku menyinta

Apakah salah jika engkau ternyata

Pilihan hati belahan jiwa ku ini 



Cintaku ini anugerah terindah

Dari yang maha kuasa

Cintaku padamu tak pernah berubah

Meskipun kita berbeza



Apakah salah jika aku menyinta

Apakah salah jika engkau ternyata

Pilihan hati belahan jiwa ku ini 



Aku wanita aku kaum hawa

Yang memang rapuh hatinya

Aku wanita aku punya cinta

Selayaknya manusia



Apakah salah jika aku menyinta

Apakah salah jika engkau ternyata

Pilihan hati belahan jiwa ku ini



Aku wanita aku kaum hawa

Yang memang rapuh hatinya

Aku wanita aku punya cinta

Selayaknya manusia



Apakah salah jika aku menyinta

Apakah salah jika engkau ternyata

Pilihan hati belahan jiwa ku ini



Ku wanita.....

Yang hanya perlu kau fahami



Aku wanita aku kaum hawa

Yang memang rapuh hatinya

Aku wanita aku punya cinta

Selayaknya manusia



Aku wanita aku kaum hawa

Yang memang rapuh hatinya

Aku wanita aku punya cinta

Selayaknya manusia



Apakah salah jika aku menyinta

Apakah salah jika engkau ternyata

Pilihan hati belahan jiwa ku ini



Wanita....ooo...

Ku wanita.... haaaa....

Wanita





Ta..Ta..Ta..

BAHASA KAMPUNGAN


Yeah..Bercerita ttg Bahasa Malaysia opps Bahasa Melayu , ramai yang beranggapan it just BAHASA KAMPUNGAN ; meaning kalau kita ckp Bahasa Melayu , takde standard.

I dah bercampur dengan bermacam jenis org, termasuk semasa undergrad, working and sekarang post-grad. From my observation, org yg beriya-iya ( cuba sedaya upaya) speaking le org kata, actually is just crap.. Ye ke?  Hehehe hopefully "org-org"tersebut tak lah baca entry ini :)

I can adopt beberapa situasi, ini memang berlaku dalam kisah hidup-ku yang tidak ditokok tambah atau dikurangkan masin nya.. Hehehe


  • Situasi Pertama: Mestikah kita berkomunikasi dlm bahasa omputih utk our daily conversation? I tak lah menjatuhkan semangat org yg nak bercakap omputih ni, but secara peribadinya, kalau setakat nak bercakap ngan housemate tu yang sama bangsa Melayu, cakap je bahasa melayu kan.. Bukan ape, takut-takut VOCAB yg dikeluarkan itu, tersalah maksudnya. Kejadian ni berlaku kepada seorang housemate I dulu le (masa blum berkahwin , takut org ingat my husband plak) , I ngan bestie I tgh tgk tv, tetiba ada seorang housemate I kata " boleh tak tolong masuk kan makanan I dlm FREEZER" hah?? terkejut kami, ouuucchh dah kenapa nak kena letak dlm freezer, kang beku plak makanan tu, kan ke senang ckp "masuk kan dlm peti ais", kiteorg pon boleh phm.. mgkn die ingat kiteorg ni mmg bajet ckp omputih ke.. ohh walaupun kami bekerja using English, but kt umah , ngan kekawan ckp Bahasa Melayu je ..
Peti Ais = Fridge 
  • Situasi Kedua : I and my bestie (org yg sama) mmg suka menonton cerita Melayu. Masa kt U dulu, apa sahaja cerita Melayu, kiteorg mesti menonton, termasuk lah Cerita Sembilu yang si Zed Zaidi belakon tu kiteorg follow, so for me takde hal lah menonton cerita Melayu. Tp ada my friend (yang tak berapa rapat), sibuk memilih nk tgk cite omputih. Konsepnye : Cerita Omputih mmg klass class, tp akan mengamuk kalau tak keluar sarikata / subtitles.. MAKA??? apakah konsep berlagak nak tgk citer omputih tapi tak phm, dan mengharapkan bantuan ada org translate, so kalo takde, die pun agak2 je jalan citer tu.. Cam kelakar lah, beriya nk tgk citer omputih tp perlukan bantuan Bahasa Melayu.. So baik tgk citer Melayu je, dah konfem2 phm nape Fasha Sanda nangis kan?
  • Watching TV without Subtitles
  • Situasi Ketiga: Ketika Meeting. I fhm kalau kite meeting dengan org yg MULTI-RACIAL, mmg le kena berbahasa Omputih, sbb might be some of them mmg kurang mahir berbahasa Melayu. Tp dah kalau yg attend meeting tu SEMUA Melayu, apakata ckp je Bahasa Melayu, sbb mmg sah-sah sume fhm kan.. Ni pernah terjadi seorang client Melayu , yg nak juga berbahasa omputih semasa bertanya soalan meeting, sehinggakan perkataan EXPLAIN dh jd EKSPLENG... apakah kefahaman anda? Bukan sahaja menjatuhkan kredebility anda sebagai seorang Chairman, juga org dh hilang trust kepada anda, kerana kelemahan anda. For me, take it easy, to portrait yourself , you need to be very sure. 
Site Meeting
  • Situasi Keempat :I love read Malay Novels. Jd ada org bertanya, "u baca novel ape?" , so I jawab le, "I baca novel Alaf 21".. Then die cam terkejut, dan berkata ," napa tak baca novel English?" Salah ke kita membaca novel keluaran Malaysia dan ia dlm Bahasa Melayu? Selagi I enjoy read the books, pd I its okay.. Drpd nak sgt baca novel "English" tp tak menjadi pembaca tegar, tak bagus juga. Tp I admit, my bestie mmg pembaca novel "English" and die mmg fhm apa yang die baca dan die adalah  pembaca tegar. So nothing wrong.

Sebahagian drpd Koleksi Novel Saya
Saya bangga menggunakan Bahasa Melayu dan Saya Bangga Lahir sebagai Anak Malaysia.

Dan siapa yang berminat untuk jadi penulis, faham bahasa melayu kita dengan lebih baik, boleh terus dapatkan ebook terbaik ini.


Ta..Ta..Ta..

**mind my rojak language



Wednesday, 7 March 2012

HaRi EsOk

To be honest, I mmg tak boleh sabar untuk menanti hari esok
The day I will turn 3-series. Macam-macam perasaan yang ada :
  • Takut - maybe the number tu mcm tell you dah tua , but it just A number
  • Proud - lebih matured (ye ke) , for the reason I am now
  • Happy - surrounding with my loves one ; hubby yang mmg I can describe his kasih sayang , Eiris yang growing up so fast n sgt smart, parents, and friends
  • Sedih - nak tinggal kan alam remaja / muda  ini
And many more kan.. Anyway, I want to wish myself  Happy Birthday

Ta..Ta..Ta

Sunday, 4 March 2012

Sunday Class

I having my second class today.. The subject name is SYSTEM THINKING, comel tak name tu? So it is all about how well the system is doing their thinking.. Hehehe no la, it is the process of developing a system to the solution of the problems.. In this class the prof kata, u dont need a notes book, u just need sketch book or drawing block.. So mlm td, ajak daddy kuar beli sketch book, and ia adalah mcm buku CONTENG my anak... But it is cool , sbb lain drpd yg lain, and i just buy yg murah je .. RM2.00

Saturday, 3 March 2012

M.O.T.I.O.N

My I-Phone 4s screen server can move like a jagger.. It is called MOTION


Friday, 2 March 2012

FEVER

Cik Eiris Diana dh mula demam sejak hari sabtu lg, dan ahad malam isnin tu bawa dia ke klinik berhampiran rumah ni. Temperature nye sgt tinggi 39.9 degree celcius. Jadi doktor decide bagi ubat B****T dan beberapa ubat makan.

Tetapi sampai hari rabu, demam Cik Eiris masih berlarutan dan I sgt bimbang sbb skrg ni selain musim demam, malahan byk sgt penyakit2 pelik yg berada di pasaran. So I decide nk wat further check di Hospital Pakar Al-Islam (known as Pusat Perubatan Kampung Baru). Biasanya mmg I akn refer segala further check di hospital ni since I melahirkan Cik Eiris di hospital ini, so segala rekod perubatan nya ada tersimpan di sini.



Masa sampai di hospital tu still waktu lunch hour lg, so kena tgu smpi pukul 2, baru doktor masuk. After that, we need to wait for the time to be called.





After the check-up, doctor said, Cik Eiris hanya demam biasa tetapi batuk die agak teruk yg mungkin lead to asthma, so doctor arahkan Cik Eiris kena amik NEB.Last time Cik Eiris pernah amik neb, last 2 years sbb batuk juga.


And after all, doctor bagi ubat utk monitor batuk Cik Eiris untuk 5 hari. And by the time i write this entry, Cik Diana dh lebih baik sihat daripada hari itu.



Semoga Cik Eiris terus sihat.

Ta..Ta.Ta..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...