Pregnancy_VItaminSSS


Since, I xpernah tulis kisah pregnancy, today I nk kongsi sikit ape yg mkn masa pregnancy; I mean vitamins.
As everybody knows, sume mom to be, mmg amat memerlukan vitamins while the baby membesar dlm rahim kita kn..

My experienced, masa anak first , I knew nothing about vitamins yg perlu diambil masa pregnant. So mkn je pil yg misi kt KK tu provide.Tp my mom kata, mkn ubat klinik tu nnt berat badan naik and baby besar. So start le takut nak mkn ubat klinik.. Mcm mitos plak bila nowadays dh tau ni. So kalau dr KK tu ni, dieorg provide acid folic & iron tablet le.

Acid Folic
Iron Tablet
So after that, trus xmkn ubat klinik. hehehe takut punya pasal kn. So my first pregnancy, I beli ubat sendiri ngan supplements sendiri sampai bersalin. Finally anak yg keluar beratnya 2.97kg. I take Obimin ngan Bird Nest (kulit anak jd bersih)

Obimin
Bird Nest
So utk this time punye preganncy, dr awal pregnancy I take Obimin dan Virgin Coconut Oil (VCO) sahaja sbb kakak yg supply Bird Nest tu tak dpt nk contact :) . Untuk VCO ini, I tidak diendorsed ye oleh company ini. I just consume shj. No commercial effects. Tp mmg elok VCO ini, sbb kulit kita sendiri pun bersih and kalau I mmg senang nk buang air besar waktu pagi.

And ni ada satu rahsia yg I dpt dr my senior masa keje company Japan dulu (masa tu xkawin lg); 2 ways untuk memudahkan / melancarkan nak bersalin , satu minum minyak kelapa (hehe I tukar ngan VCO) , dua: byk mengadakan hubungan intim suami isteri :) . Rasional nya: ada pelincir.

VCO
Dan yg mmg I xmiss everyday, adalah minum susu. Sbb pinggang and pinggul and tulang belakang I and waht  what so ever tulang mmg cepat sakit masa my baby absorbed all the calcium.

Anmum Materna Perisa Coklat
Maybe, lain org lain yg dieorg mkn utk kesihatan, but whatever it is, I trust every moms will give the best for their babies.

Comments

  1. good! nanti kalo aku peknen..aku mesti ingat posting nieh. lagi2 pasal baby besar. must tell my friends too. thanks effy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe mitos kn.. but last time mmg aku punye berat naik byk.. but not this time.. wpun perot lebih besar n lebih berat..

      Delete

Post a Comment

Thank you for reading.
Spread your Love here. :)

Popular Posts