JAUNDICE



Daafi kena demam kuning masa umur nye 10hari. Siap kena warded kt Hospital Segamat 2 hari, 2 malam. Masa kat hospital tu, masa tu lah sibuk search internet ttg demam kuning.Kenapa lah Daafi teruk sgt tahap "kekuningan" nye. Yang petua org2 tua mmg la berbagai2, but then, i will assume that, if that petua works,nape takde ubat yang base on that petua kn? bukan ke perubatan kita mmg dh maju sekarang ?

Demam Kuning @ JAUNDICE sbnrnye bermula apabila bayi tak berupaya membuang BILIRUBIN yang biasanya dilakukan oleh hati. Hati bayi pada ketika itu masih belum matang sepenuhnye. Semasa dlm kandungan, ibu yg membantu bayi melakukan proses ini. Jadi Bilirubin yg memberikan warna kekuningan itu. Maka, kalau Bilirubin kurang dibuang, warna kuning itu boleh dilihat dipermukaan kulit bayi terutamanye dada, perut dan muka. Itulah asal usul demam kuning. 

Bilirubin tu akn dibuang melalui air kencing dan najis bayi, jadi bila bayi kerap membuang, lebih cepat la kuning tu kurang .Dengan memberi susu ibu secukupnye, memudahkan bayi membuang dan akn berlaku penurunan kuning tu. Tp bila dh terlalu tinggi, terpaksa masuk hospital dan menggunakan pertolongan "lampu biru" itu. 

Jadi, konsep org tua2, asal ada yg kaler kuning je tak kasi pakai. baju kuning mmg diharamkan lah, kalo rumah pakai langsir kuning atau cadar kuning mmg trus kena tanggal, tukar yg lain. Siap ade bidan kampung tu, pakai minyak yuyi pon tak boleh.. hahaha nampak tak merepek dan tak logik kat situ...

Jd yg petua org tua tu, bila ditilik2, sebenarnye, nk suruh bayi tu banyak membuang. tu je. sbg contoh, suruh minum susu kambing, sifatnye panas, bila kita minum susu kambing, akan lawas dn byk la kali nya g ke tandas. itu je konsep asal nye. Yg elemen2 lain pun sama je, sengkuang cina, anggur hijau, buah kundur n etc. ada juga yg suruh mandikan dengan ubat cina yg dibeli kt kedai ubat cina , warna kuning. tu pun xde kesan pun.

Boleh baca website ni Jaundice. Byk info yg boleh didapati. 

Bg kes Daafi ni; walaupun dh semalaman dok bwh lampu biru tu, kadar "kuning"nye tak turun malahan meningkat. Ehhh salah ke hospital?? sampai pakar paed Hospital Segamat kena dtg check. Kes terpencil katanye. Dan ni antara penyebab Daafi lebih sukar mengnyahkan sel Bilirubin :

  1. Mommy&Daddy mmg dr kumpulan Darah O+. , same goes to Daafi
  2. Sel Darah merah Daafi lebih pekat dr biasa. Maka hemoglobin nye lebih sukar nk melawan sel Bilirubin itu
  3. Daafi adalah BOY. yg mempunyai kromosom XY. budak lelaki lebih mudah terkena demam kuning ini kerana kromosom Y adalah lebih lemah melawan sel Bilirubin. Tp G6PD Daafi adalah normal. 
Nmpk tak, seorang yg mmg takde ilmu dlm perubatan, terpaksa google ttg demam kuning la, G6PD la. ohh hebatnya ibu itu (saya le tu) bila anak kita ada masalah. Rasanye sekarang ni dh boleh dah jd pegawai perubatan. hahaha sory kpd pegawai perubatan yg baca entry ini. just joking. 

Tp sekarang Daafi dh berumur 2 bulan ++, n sgt sihat. 

HENSEM BOY

Comments

Popular Posts