Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, 21 December 2013

Stacked Up works

Huh semalam baru dapat permission utk present dr supervisor. Selain itu ade juga mendapat; mendapat makian drpd supervisor. Tak sangka pula seorang wanita yg lembut begitu mengeluarkan kata2 kesat. Ok telan je , sbb nak abiskan juga master ni.

Esok, ada kelas dan juga ade final presentation. Slide untuk present esok pun blum buat lagi.. Bertabah lah diri!

Setelah itu, full dissertation perlu di hantar kepada supervisor pada 11/1/2014. Sebelum tu nak kena check lagi beberapa kali. Nak kena maki lagi.. Aduh mari lah tahan je diri ini dari menangis.

Assignment problem solving pun perlu di hantar pada 12/1/2013. Itu pun banyak juga nak disiapkan. Blue ocean lagi nak kena paham sebelum nak siapkan.

Kepala dah mula pening2 ni, ditambah dengan kurangnya tidur. Takpelah, mari kuatkan hati. Tak sampai sebulan lagi, harapnya semua ni akan berakhir.

Kemudian, di tahun baru ni, ada satu azam yang besar. Perlu mendapatkan title Ir. Dah bertahun kerja, inilah ultimate goal dalam engineering.

Wednesday, 18 December 2013

Jenguk Blog


Dah lama tak menjenguk blog ni..

Dengan kesebukan menyiapkan dissertation tu, ditambah banyak nye komentar daripada supervisor, fuhhh memey banyak le yang nak kena buat. Termasuk questionnaires pun nak disemak.. Ye , silakan2. Namun segala tu perlu lah diikut kan sahaja demi nak menghabiskan sesi pengajian ni. Namun, hari ni lagi sekali terpaksa membaiki dissertation ni, ohhh mengharapkan boleh membuat presentation pada hari Ahad ni. Mari memanjatkan doa!

Sepanjang tiga minggu lepas (exactly 15days), ahkak pulang ke kampung. Masa bekerja, memang susah sangat lah nak dok kampung lelama ni, terlanjur dah berhenti kerja dan cik nena bercuti sekolah, maka lama sikit di kampung. 

Nena berkaca mata

Anak2 le yang paling seronok berada di kampung. Si kakak memang seronok dapat bermain, ye lah kawasan pun lapang. Si Daafi pun sama. Lagi dah macam anak orang kampung, tak takut nagn binatang. Ye, anak jantan! Habis semua ayam dikejar, katak pun nak dipegang. 

Daafi basuh ayam

Berbonceng beskal

Dan sekembalinya ke bumi KL ni, meneruskan perjuangan menyiapkan project akhir yang berbaki. Selamat berjaya. 


Friday, 22 November 2013

Reunion SMAPK 1995-1999

Wah last saturday, ahkak g reunion batch secondary sch. Ahkak dulu sekolah agama berasrama penuh(google je kalau nak tahu kehebatan sekolah ahkak tu).

Ahkak mula masuk SMAPK tu tahun 1996, lepas je UPSR terus dapat masuk asrama, dah le jauh kat Kajang. Eh homesick jugak lah. Ye lah umur pon baru je baligh kn. 

Belajar kat SMAPK tu ade requirements nya, ye lah sekolah bestari, Jadi masa lepas PMR pun ada ramai yang terkeluar, ahkak masih stay. Ok lah, takde lah straight A's tp kurang satu je A. 

Ok cukup ttg kisah itu, so reunion ni kira yang kedua di adakan. Yang pertama dulu tahun 2004 gitu. Masa tu masih anak dara muda belia. Ehh jap ade kot gambar lama.. 


Reunion yang kedua ni diadakan di Bangi Golf Resort. Untuk kali ni punya reunion, kebanyakan nya datang dengan spouse dan anak-anak. Tp ahkak datang solo. Hehe datang dengan Eiris je. Daafi kat umah ngan daddy. Mioooww.


Tujuan diadakan reunion ni, nak get back lah ngan friendster2 huh. Ni pon diadakan masa tea time, so light food je yang disediakan seperti wedges, sandwich, puding, ayam goreng. 

Ramai lah yang hadir , dan semuanya sudah bekerjaya yang hebat-hebat. Tak kurang juga yang mempunyai pasangan yang hebat dan anak-anak yang comel.


Dan sememangnya tujuan ahkak datang ni, semata nak amik gambar. Kan ahkak ni ratu media social. Lets enjoy pose-pose ahkak di majlis itu:









Then, orang lain kebanyakan nya dapat lucky draw, tapi ahkak memang nye tak untung lah, tak dapat apa2. But overall it is a good begining to catch up with the people. 

#smapk9599 : ahkak juga yang initiate hashtag...:)


Thursday, 21 November 2013

Marilyn Monroe



When we are talking about Marilyn Monroe, everybody feel it and know her well. She is an ICON to the world. Not even women and ladies out there envy her, but the real men also loves her .

She is the beauty , the passion, the love and even the sex.

Some might say, she is a model of modern woman ; at that time. She came out with the fashion and style.

Same goes to one of our friend, Lisa. She loves MM very much until she came out with the collection of MM. And nowadays she can even sell it on weekend because of many people are seeking for the MM collections.


You can follow her on FB , and for those who are in Malaysia, you can come to Amcorp Mall, PJ every Sunday and search for her.

Tourist also love her collection [ photo taken from Lisa Celebrity Collectible page]
The most and foremost, Lisa give me a bag with MM on the body. It is really stunning my eyes.


Tension

The word!

Gini kesahnya, kan nak buat dissertation. Jadinya, sekarang ni dah dalam proses penghasilan lah. 

Kiranya, dah tahap buat analisis daripada questionnaires kan. Ok dah le nak dapatkan data daripada orang ramai, memang susah lah. Padan muka daku, sebab nya dulu2 bila orang nak suruh buat survey, ko lari kan. Sekarang dah terkena. Karma.

Lepas tu ingat dah cun lah, dah siap table bagai, ingatkan dah siap.  Rupanya, nak ken aletak  kena letak description lagi bagai.. Damn it!



{ ni kesah hari ini: lagi haru, supervisors nak check pulak questionnaires tu cemano?
Woooooiii aku dah siap la buat table bagai, dah buat analisis. Aku rasa nak menjerit kala ini. Ehh supervisor aku ni kan memang mencari nahas dan kemarahan aku. Tapi aku terpaksa patuh sebab grading and marks semua dari dia.}

- untuk masa sekarang, aku sedang berkampung di UTM nak siapkan benda alah ni, tapi dah tersangkut sebab dia nak review questionaires, pastu nak distribute semula, pastu nak tunggu orang reply, pastu nak wat analisis semula. Aku rasa nak marah sangat ni.
- dan yang paling best, nak kena hantar kat UTM lagi sebulan. Tu maksud dah finalise ye.
-ok mari bertenang. jangan marah2.


Thursday, 14 November 2013

Stay up


Ni sape yang stay up ni?

Skrg keaadan dh sgt kritikal, thesis perlu disiapkan.. ohh ahkak nk grad dik sem ni, tak nak extend.

So kena gagah kan diri memalam (sebab masa tu je yang Daafi tak kacau), membuat analisa. Ni lom lagi kes nak kena reject ngan supervisor. Last sem je, lima (5) kali dik dissertation ahkak di reject mentah2. Menangis.

So target by next week nk submit kat supervisor, nak suruh check, and do the correction. Doakan lah kegagahan ahkak mengharungi fasa terakhir pembelajaran ini. 
Titik!

Monday, 11 November 2013

Hallo

Daafi is so addicted to telephone. The most enjoyable toys. 


Even anyone on the phone, he will be interested to share the conversation. 

He loves telephone most!

Sunday, 10 November 2013

Picnic at Pantai Remis

Cuti Maal Hijrah yang lepas, bersama keluarga pak sedara, sekadar menghabiskan masa, kami berpiknik di Pantai Remis, Jeram.

Memang takde plan pun, cuma terpikir nak pergi selepas zuhur. Nasib baik mak sedara ada masak lontong. Maka itu lah bekalan yang kami bawa. 

Pantai Remis tu tak jauh sangat dari rumah kiteorang, lagi2 dah ada lebuh raya LATAR ni. Ambil masa dalam sejam lebih je perjalanan. 

Kami siap bawa tempat pembakar bagi tujuan nak membakar kerang. Pantai Remis memang terkenal dengan kerang , lala, kupang dan sewaktu dengan nya. Besar2 pulak tu. Memang berbaloi-baloi.

Nena pula dah siap bawa swimming suit, tapi tak boleh nak mandi-manda akibat air dah pasang waktu kiteorang sampai tu. Jadi ala-ala mandi pasir je. 

Bila dah hampir maghrib tu, kiteorang pun bergerak pulang. Takde beli ape2 pun. 









Ihtifal 2013

Last week, tadika kakak nena telah mengadakan ihtifal (konvo & penyampaian sijil) . Majlis tu berlangsung di Kuliyah of Engineering, IIUM. Wah kecik2 lagi dah ada konvo, siap dekat universiti lagi. Kelas.



Dalam tentatif yang diarahkan oleh teacher kakak nena, mesti datang pukul 730 pagi utk berkumpul, tp kitaorang sampai dalam pukul 800 pagi. And yet still ramai lagi yang belum datang. 

Acara telah bermula pada pukul 915 pagi dengan dimulakan dengan nyanyian Asma'ul Husna dan bacaan doa. Seterusnya, ucapan daripada pengasas Lilttle Caliphs, Puan Hajah Sabariah. 

Ini lah Founder Lilttle Caliph


Seterusnya, part yang paling seronok, acara persembahan daripada pelajar2. Since kakak nena baru 4 years, and tak dapat sijil lagi, dia cuma participate dalam acara nyanyian. Itu pun siap ada rehearsal lagi. 


Tema untuk ihtifal tu adalah Free & Save for Palestine. Jadi kesemua persembahan adalah berkaitan Palestine. 



Dan nampaknya, ibu bapa yang terlebih happy. Dapat melihat anak2 menyanyi. Bangga! 




Ni adalah pose2 mommy pula masa ihtifal tu.









Ikal Mayang @ Astro FIRST




#ikalmayang , an initiative by WOMEN : girls for International Women's Day will premier on 8th March 2013.





And now I am watching it at Astro First. Additional Charges RM15 + 6% GST.


    Kuih Lapis Pancawarna


    Pagi ni, kala di luar rumah dingin kerana hujan. Ahkak tak boleh nak keluar beli sarapan. Maka ahkak mengambil inesiatif membuat kuih lapis. 

    Resipinya mudah dan mengambil masa yang singkat, maka boleh lah dibuat. Kalau lambat dan mengambil masa, tak dapat la nak membuatnya sebab nanti Daafi tu nak melekat je.  Ni cara membuatnya;
    • 1 cawan tepung beras
    • 1/2 cawan tepung gandum
    • 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
    • 1 st garam
    • 2 paket santan serbuk
    • 1 st minyak masak
    • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
    • 4 cawan air

    Cara-cara

    1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
    2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
    3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
    4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
    5. Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
    6. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
    7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
    8. * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak




    Cantik kan? Itu je kaler yang ada kat umah ahkak. 

    **resipi ihsan myresipi.com

    Saturday, 9 November 2013

    Aku Cinta Padamu, Kasih



    My 5th anniversary. 
    8/Nov/2008 ~8/Nov/2013

    Bisikan angin bayu bagai menggit kisah kita. Bertemu tanpa didiga dan kita serasi bersama. 
    Kasih, biarkan jiwa kita sahaja berbicara kerana ia lebih mengerti dan suci. 
    Kadang, yang terluah itu diolah oleh nafsu dan kemarahan, tapi jiwa kita kenal cinta utuh. 
    Bisa kesekian kalinya, aku ingin nyatakan cinta pada angin lalu, biar seluruh alam kembali terkenang hari kau menggenggam tangan Qadhi bagi berjanji setia dengan ku. 
    Aku cinta pada mu, kasih.

    Friday, 8 November 2013

    Vadey versi anak jawa

    Huhu semenjak menjadi suri rumah, memang kena mencuba pelbagai resipi makanan. Ini pula permintaan encik suami ahkak.

    Sejujurnya, memang ahkak tak pernah membuat kuih vadey ni . Sesetengah orang panggil magelek. Maka meng-google la resipi vadey ni. Dan akhirnya ini lah yang terhasil. 



    BAHAN-BAHANNYA:
    250 gram kacang dhal, cuci dan rendam 4 jam
    1 biji bawang besar, dadu kecil
    1 camca teh jintan manis
    2 tangkai cili kering, gunting kecil2 (ahkak tak guna, takut pedas)
    1 tangkai daun kari, dilurut
    Garam secukup rasa

    CARA-CARA:
    Toskan kacang dhal tadi, kemudian kisar hingga hancur, kalau masih ada sedikit biji2 kacang dhal pun tak mengapa. Kisar tanpa air. (mat guna food processor). Tuang ke dalam bekas.
    Masukkan jintan manis, cili kering, bawang besar dan daun kari (kalau daun kari anda besar, hiris sedikit). Gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Biar sekejap.
    Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambik anggaran 1 camca besar penuh adunan vadai, bulat2 dan leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik dan juga disapu sedikit minyak. Buat hingga siap.
    Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan bagi menambah aroma.


    Semoga dengan sisipan resipi mudah ni, mane-mane yang mencari resipi vadey dapat membuatnya.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...