Tanjung Piai

Nama je mesti org dh tau / mgkn ada yg langsung tak tau tempat ni. inilah tempat paling terhunjung di Tanah Besar (The Southernmost Tip of Mainland Asia)


Setamatnya waktu berpantang haritu, since dh ada kt Johor, hubby ajak lah mak ngan ayah together with me n cik eiris n bb daafi g Tanjung Piai.


Sebelum pergi ke Tanjung Piai, kami singgah di Pulau Kukup. Nak pergi ke Pulau Kukup ni kena naik bot nelayan.






Pulau Kukup ni adalah sebuah Taman Negara paya bakau. Hutan paya bakau ini dipelihara sebagai agen penyekat sampah sebelum sampai ke laut. Antara fungsi yg lain juga, paya bakauboleh menjadi penghadang angin yang boleh mengakibatkan taufan / ombak besar Tsunami ke pantai . Juga hutan ni banyak monyet. Selepas itu, kami pergi ke kelong. Syok juga bole jumpa belangkas, tiram n many more fishes yg dibela.





Setelah itu, kami meneruskan perjalanan ke Tanjung Piai. Sekali lg nk smpi tu kena melalui hutan paya bakau.


Curi Pinjam  Gambar dari Ayit 
Curi Pinjam  Gambar dari Ayit

Comments

Popular Posts