Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, 8 October 2013

Ibu : Kerjaya & Keluarga

Sekarang ni, byk sgt yg dok posting kt fb ibu bkerja adalah selfish. Ye ke? Ahkak ni yg bekerja lg berkeluarga mmg lah terasa dik oiii.

Bukan semua org bertuah utk tinggal di rumah dn menjaga anak-anak sendiri. Sape tak nak jaga anak sendiri. Tu mmg jd impian orang yg beranak , dia nk jaga anak dia sendiri.



Ni ttg kesah ahkak yg serba tak sempurna. Walaupun ahkak xjaga anak sendiri sbb keluar bkerja. Tp ahkak cube pastikan seberapa banyak yg bole ahkak buat utk anak-anak ahkak, ahkak akan buat. Kalau ahkak ni selfish sbb tak jaga anak, mmg ahkak tak bole terima. Kalau tak, napa lah ahkak bgn awak awal dik nk pastikan semua kerja kat rumah selesai. Ahkak bekalkan susu yg diperah, bubur utk anak ahkak makan.

Petang, lps kerja ahkak berlumba-lumba dlm jammed nak balik cepat amik anak dr umah bbsitter. Kalau ahkak ni buat xkesah pasal anak-anak, buat apa lah ahkak berkejar-kejar nak balik. Letih dik. Keje kat opis pun xabis. Boss pun jeling je tengok ahkak balik on-time tiap hari.



Satu lagi yg ahkak xsetuju pd statement; nape ibu blajar tinggi tp yg jaga anak tak abis sekola pun. Dahtu, korang mengharap bbsitter ke yg didik anak korang. Ahkak tak kan benarkan bbsitter influence anak ahkak kn. Jd kita yg bertanggungjawab sepenuhnya mendidik anak-anak walaupun masa kita terhad, tp inilah quality time dik yg perlu kita utilize kn. Kalau tidak buat apa lah ahkak ni bersusah payah study malam-malam amik master ? Bukan untuk menunjuk-nunjuk aku ada master, tp nak pastikan environment belajar yg kita terapkam pd anak-anak kita. Daafi tu dari dlm perut dh belajar master ye. Nampak tak susahnya nk amik master, pregnant pon blajar. Jadi ahkak nak anak ahkak tahu kepentingan ilmu dn tahu mummynya adalah pemegang master in project management ye.

Jadi, janganlah terus memuji ibu yg tinggal di rumah menjaga anak dan terus mengeji ibu yg keluar bkerja. Setiap ibu ada cerita hidupnya tersendiri.


No comments:

Post a Comment

Thank you for reading.
Spread your Love here. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...