Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, 7 November 2013

Bila Daafi masuk wad

Remember the previous entry? Ala yang ttg tetibe dapat SMS kan.

Hah on the same day , g bawak Daafi check up and yes he need to be admitted. 

Sebab2 masuk hospital,Daafi perlu diberi gas (neb) dalam 2 jam sekali dan amik antibiotik.. Aduhhh sedih ahkak nengok kan tangan Daafi kena cucuk. 


First nite tido, Mommy yang nangis sedih 

Malam yang first day, every 2 hours, datanglah nurse, bawak corong neb tu. Daafi mesti nangis, bukan sebab sakit tapi sebab rimas kot. 

The next morning, huh the toughest part, nak kena puasa 2 jam. Demn. Budak kecik cm Daafi tu yg memang 24-7 dok nak menyusu ngan mommy nye.. Terpaksa lah alihkan attention dia. Ajak main lah, tgk ikan lah, tapi berapa lama. Daafi kena puasa sebab nak buat tepuk kahak (percussion) bole search kat youtube cemano dia tepuk. Tujuan nya nak longgarkan kahak kat dada Daafi tu. Pastu nak kena sedut kahaknya. Ni lahi satu benda susah. Andai nya bayi masih diberi susu, takut bayi tersedak ketika ditepuk. Ohh itu lagi haru, tak nak ahkak Daafi masuk ICU. Jadi kena kuat tak boleh bagi susu dalam masa 2 jam. 

Bawa Daafi tgk fish

Meraung kena tepuk

So hari kedua, pengambilan neb dikurangkan kepada 3 jam sekali. Ubat makan dan ubat antibiotik masuk kat tangan tu tetap ada ye. Kesian nengok kan Daafi, tiap kali nurse datang, mesti menyorok, macam takut sangat, padshal tak sakit ape pun, tapi ahkak percaya dia sangat FOBIA.

Tapi Daafi masih aktif bermain sampsi ter-darah mulut akibat terjatuh dari kerusi; kerana melompat. 

Tersenyum 

Bibir berdarah

Bila dah masuk hari ketiga, neb dah jadi 4 jam sekali. Tepuk dan sedut kahak masih dilakukan.






Dan akhirnya, pada hari Jumaat baru dapat discharge. Itu pun minta nak balik. Huhu gile bil hospital dah beribu. Bayar sendiri, takde insurans. Company pun tak cover.

Dan seterusnya Daafi harus diberi perhatian khusus. Penjagaan rapi perlu bagi memastikan Daafi tidak dijangkiti asthma yang teruk (tak bole dirawat) atau jangkitan peparu. 



No comments:

Post a Comment

Thank you for reading.
Spread your Love here. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...