Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, 30 September 2014

Love Cookies




Hi love...

Mommy is happy to wish my princess a Happy Birthday. You are 5 now dear. By the time you can read this message, mommy wants to tell you that mommy love you very much. You are always be my baby girl till Jannah. Mommy always prays for your health, success and Solehah. Be a good girl to everybody in this world. Believe that, you are GREAT!

Happy Birthday Eiris Diana.

Friday, 26 September 2014

Kita Hebat



Pernah tak sekali kita menghargai diri sendiri? Biasa nya kita terlupa untuk memberi penghargaan kepada diri kita sendiri. Bila kita sentiasa menghargai orang lain, orang akan rasa penghormatan buat diri mereka, sama juga dengan diri sendiri, ia adalah suatu penghormatan buat diri kita.

Ada yang malu nak beli hadiah buat diri sendiri, kerana takut dikatakan syok sendiri, namun ia merupakan suatu yang berharga kerana hadiah yang kita belikan untuk diri sendiri adalah yang TERBAIK, yang paling kita SUKA dan yang paling penting ia adalah daripada hasil titik peluh kita sendiri.

Percayalah, dan jangan lupa diri kita adalah hebat, dan kita perlu memberi penghargaan kepada diri sendiri apabila kita berjaya mencapai target kita. 

Hay Day

Korang pernah tak stucked or addicted to one game? Yang mana masa kerja pun rasa nak sangat bukak game dan main game tersebut.


Dulu kan orang2 sgt suka main candy crush, sebelum tu temple run ler.. Ala pastu yang plg tak suka, orang g invite-invite kat facebook.. Aduh menyampah btul.





Tapi ahkak ada ter suka kat satu game ni, tapi tak pernah ye invite-invite orang kat facebook. Nak main, main le sesorang, tak yah nak libat kan orang. Game tu name nya, Hay Day.

Game ni, cam Farm Ville dulu, jaga ladang, bela lembu, tanam jagung, pancing ikan, buat kuih, boleh cari emas permata dan boleh bina kota sendiri. Cara nak cari duit, samada jual kat gerai tepi simpang, penuhi order daripada syarikat dan hantar melalui lori dan kapal, ada juga orang datang ladang kita nk beli barang. Di kota kita tu, kita ada train station yang datang bawa tetamu dan penuhi apa yang tetamu mahu. Samada hendak ke grocery shop, atau cinema atau spa.


Anak ahkak pun pandai tolong ahkak harvest or pancing ikan kat ladang ni. Kira kalau tinggal ipad, boleh mengharapkan dia jaga ladang ni.. hehehe. Konsepnya jangan lalai ye main game, kekadang boleh terbawak tak nak memasak. Sbb syok sangat menanam pokok. HuhuHu

Meh , ahkak belanja gambar Hay Day ahkak..





Wednesday, 24 September 2014

Hazama - Malaikat


Lagu ni sangat mengharukan jiwa. Macam mana kita berusaha untuk memberi kehidupan yang terbaik kepada anak2 kita. Biarlah kita susah asalkan anak2 kita tersenyum. 

Namun ketika kita tiada, di kala kita bekerja, kita memohon Allah hantarkan Malaikat untuk menjaga mereka,terutamanya ketika mereka di sekolah dan taska. 


Wedding Kak Lin





Kak Lin ni ex-housemate masa menyewa di Kelana Jaya dalam tahun 2005 hingga 2007 gitu.

On 13/6/2014 haritu, Kak Lin bersanding di Muzium Negara. Jadi ahkak pun pergi lah attend wedding tu. Wedding tu waktu malam, dalam kul 800 malam hingga kul 1200 malam.

Lepas Maghrib tu, ahkak pun bersiap nak g wedding tu. Sampai kat wedding tu dalam kul 830 malam gitu. Huh memang ramai orang sebab die buat untuk kedua-dua pihak, lelaki dan perempuan.

Husband ahkak g que amik food sambil akak chop meja le. Tapi sebab keadaan dlm tu crowded, and cramped with many people, dia jadi sgt stuffy. So lepas makan nasi beriyani tu, ahkak g beratur amik char kue teow, nak amik kambing golek mmg tak sermpat la. Ramai sangat orang.

Anak-anak ahkak paling suka makan ice-cream dan gula-gula ngan cokelat cair celup2 tu. Lepas tu kiteorang pun bergerak pulang sebab dah sangat panas dan ramai lagi orang nk tunggu tempat duduk nak makan. Sempat tengok lah kak lin berarak masuk.  Yang lain tak sempat nak tunggu. Tapi lepas tu gasak la kiteorang mengambil gambar.

Ok nak ucap Selamat pengantin baru kak lin.


Tuesday, 23 September 2014

Ibu beranak dua

Itu lah ahkak. Ibu yang ada 2 orang anak yang lasak dan nak membesar . Tapi ini bukan main entry untuk kali ini. Hahaha. Yang sebenarnya nak bercerita ttg rutin hidup ahkak setiap hari.

Sebagai seorang ibu yang kerja nya memang tak menentu balik nya, maka setiap pagi bila bangun tidur, ahkak akan pastikan keseluruhan keperluan rumah dah teratur kerana katakan lah nanti ahkak balik lewat waktu mlm, husband ahkak akan susah nak memasak kalau periuk nasi pun tak jumpa. Memang secara logik nya, rumah ahkak tu kalau kera kangkang pun banyak lebih lagi (maknanya kecik sgt kawasan dapur tu) , itu pun husband ahkak tak jumpa itu-ini.

Kemudian, setiap pagi, ahkak akan kejutkan 2-2 anak ahkak tu bangun pukul 715 gitu dan mandikan, perlu di ingatkan, ahkak tak pernah hantar anak2 ahkak g nursery tak mandi ye, hissyyy walaupun nursery boleh mandikan, tapi ahkak tak suka tgk anak2 ahkak busuk je g nursery. Kita mesti neat and tidy bila memulakan hari kita, harapnya ia  mereka akan terbiasa dengan rutin ni.

Lepas hantar mereka ke nursery, maka bermulalah kerja ahkak sebagai seorang engineer. Nampak kmcm mcm glamer kn kerja ni, tapi I SWEAR kerja ni sgt memerlukan tahap kesabaran yang tinggi kerana sentiasa kena "kejar". Tak habis client kejar, kontraktor pun kejar nak kan komitmen kita. Ada le nak tukar design nak buat submission ke authority ada nak g meeting. Macam-macam lah yang kita kena buat, Sampaikan ukur jalan guna tape pun kita buat. Kekadang malu, berdiri tepi jalan bawak tape, ukur macam2, kira kereta, pergi loji kumbahan yang busuk, korek tanah and many things, you just name it.

Walaubagaimana pun sibuk bekerja dan menguruskan rumah tangga , ahkak tetap ada masa untuk pergi ke seminar. Yang terbaru, ahkak menyertai seminar saham (jutawan saham) . Wah nama je dah gempak. Namun sebenarnya ahkak ni suka mengetahui sesuatu yang baru, tak kisah lah tentang apa. Tentang saham pun boleh layan juga. Untuk menjalankan sesuatu"trading", kita perlu membuka account cds. Yang kali ini ahkak membuka acc cds di RHB Investment. Ada juga lah beberapa ilmu yg ingin ahkak kongsikan tetapi ahkak belum rajin nak menulis entry tentang saham ni. Bagus kita mengetahui tentang ilmu saham ini. Ini antara keuntungan yang boleh dibuat secara pasif, maksudnya, kita still bekerja mencari duit, namun kita tetap dapat side income. Best kan??

Satu lagi perkara baru yang ahkak jalankan sekarang adalah SUB-LET. Perniagaan ini juga diajar dalam satu seminar yang ahkak sertai, ehh bukan, husband ahkak yang ajar ahkak setelah dia dengar ilmu ini. Perniagaan ini mungkin belum masyhur di kalangan masyarakat kita, tapi ia juga boleh menjana pendapatan pasif. Moga di hujung tahun ini, ahkak dapat membina suatu tapak yang lebih baik.

Moga hadirnya tahun 2015 ini, akan memberi semangat baru dengan pendapatan yang baru. Doakan ahkak ye.

Mari ahkak belanja satu gambar terbaru ahkak yang bersemangat. Hehehe ...


Friday, 5 September 2014

Riang Ria Raya

 Wah seronok btul raya kali ni.. walaupun dah ahbis beraya, tetap ada lagi yang buat rumah terbuka.

Dapat juga lah menghadiri beberapa open house rumah rakan-rakan dan kenalan. Ada juga yang ahkak pergi bertiga je, en suami ahkak tu bekerja. Rasa berbangga dapat memandu kereta dengan dua anak yang lasak. Cerita bergaduh  dalam kereta tu jangan cerita le... huh sabar je la..

Ada juga yang wat kenduri kahwin sekali nagn ngan open  house. Yang ini wedding anak pemilik taska yang ahkak hantar anak ahkak tu. Kiteorang memilih tema black. Tapi en suami akak tak nak pun join pakai baju hitam.. hisssyyy kecewa betul. Padahal ahkak dah iron kan kemeja hitam, tak nak pun pakai. Memang en suami ahkak ni tak suka sedondon-dondon kot..



Keesokan harinya, ada birthday party anak kawan ahkak di Keramat. Ni kawan lama daripada zaman matriks , pastu berenti, sambung study kat UNITEN pula. Namanya Linda. Kiteorang jadi rapat sbb family Linda ni mmg very friendly dan anggap ahkak ni mcm anak2 je. So lama le kiteorang berkawan.


Petang-petang tu pula, ada dua open house kat umah (jiran) makcik en suami ahkak tu. Tapi, seperti biasa la... en suami ahkak tak nak pun join. Jd ahkak je la yang melahap kat umah dieorang. Yang pelik nya, jiran-jiran umah makcik tu, lebih2 pula kenal ngan ahkak ni. ahkak ni peramah kot.. hahaha.

Seterusnya, the next following week, yes! ofis punya open house. Syok, ada kambing golek. Theme colour tahun ini di ofis adalah TURQUOIS. tp yg ikut tema tu yang perempuan je lah.. yang lelaki memang tak ler.. Seronok, sebab ni first time akak menyambut raya di opis ni. 




Cantik kan baju-baju semua. Ahkak ngan kekawan ahkak siap bersopink nk beli baju raya. Biase la kiteorg, over dik...

The next day pula, mungkin hari last Syawal, ahkak masih beraya ke rumah sahabat handai. Memula ke Shah Alam, umah member UNITEN. Dia seorang business women jual baju memacam dan civil engineer juga. Kitaorang sampai sangat awal, sebelum tetamu lain sampai. Kemudian terus ke Gombak. Ni rumah mertua rakan sekampung. Dah lama tak jumpa, tapi tetiba jumpa dah beranak pinak dah.  Makan memang sedap sangat.  



Keesokan harinya, tumpang rumah makcik en suami ahkak tu, kiteorang jadi host pulak ler. Takde pun jemputan ahkak, cuma adik perempuan ahkak dan adik ipar ahkak je yang datang. Banyak juga juadah yang
kami sediakan. Ada sup tulang, soto, mee sup, mee bandung, kuah kacang, rendang ayam. 

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN semua..



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...