Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, 31 October 2014

Kanser bukan kudis buta

Salam keharmonian,

Pagi ini, seorang rakan rapat yang pernah makan lauk yang sama, mandi air yang sama dan tidur se-dorm yang sama menulis coretan seperti tajuk di atas.

Apakah maksudnya?

Rakan itu mengibaratkan yang walaupun mempunyai kanser, tapi itu bukan kudis untuknya. Dia tetap tabah menghadapi jalan hidupnya. Menurut coretan ringkasnya, beliau bakal menjalani  pembedahan pada esok hari, dan seterusnya akan menjalani "chemotherapy" sehingga selesai semua sel-sel kanser tersebut.


Hanya titipan doa sahaja yang bisa dikirimkan untuk nya. Lalu secebis nota ditulis untuknya daripada lubuk hati yang paling dalam.

Semoga selamat semuanya teman.

Inilah bait-bait kata yang telah dikirimkan untuk nya:

- Secebis nota buat kawan sebaik anda-
Biarpun hidup diselimuti kesedihan akibat berita luaran, namun semangat dalaman adalah terhebat.
Yang terpenting saat ini, tabahlah sahabat, kuatkanlah tekad, pasak kan lah iktiqad, bahawa yang terkesan adalah SIHAT.
Bahagia itu bukan diukur daripada senangnya kita, segarnya suasana, indahnya berita , banyaknya harta, namun ia ditimbang adil oleh dimana letaknya hati kita.
Hati kita yang sentiasa bersyukur, sujud mendekati Illahi kerana pada akhirnya kita adalah milik-Nya.
Janji alam pada tuhan-Nya, syukur itu penambah, pemacu, pemangkin bahagia seorang hamba.
Aku doakan kau bahagia, walau dengan cara engkau sendiri tanpa peduli apa yang engkau rasakan. Aku memang tidak merasa apa yang engkau zahirkan, tapi sesungguhnya tuhan telah pilih engkau sebab engkau lah yang TERPILIH.
-aku, teman sedorm-

Tuesday, 28 October 2014

Vision Board

Salam Keharmonian ,

Satu kemestian bagi orang yang berjaya, samada MAHU berjaya, BERJAYA atau TELAH berjaya, mereka ada "vision".

Vision ini secara literal adalah penglihatan ; nampak . Dan secara maksudnya, apa yang kita akan nampak di hadapan sebagai cit-cita kita, target kita. Bukan sekadar manusia sahaja perlu ada "vision" ini, negara MALAYSIA yang kita cintai ini juga mempunyai Vision 2020 atau Wawasan 2020 yang mana ia telah dipasak kan di hati dan minda rakyat nya selama berpuluh tahaun tahun bahawa ia perlu dicapai pada tahun 2020.

Dan, "vision" ini sentiasa diulang-ulang. Kerana apa??

Kerana, otak separuh sedar (sub-conscious brain) kita perlu kepada ulangan dan dia akan simpan sebagai sesuatu yang sebenar. Dan kehebatan otak separa sedar ini sangat hebat 90% daripada otak sedar yang hanya berfungsi setakat 10% daripada keseluruhan fungsi otak.

Atas sebab itu, satu "vision board" telah diwujudkan bagi merangsang otak separa sedar kita untuk merealisasikan impian itu. Moga kejayaan itu milik kita semua.

Kita boleh hasilkan "vision board" kita sendiri dengan cara kita sendiri.

p/s: sumber images dalam "vision board" kita boleh diambil daripda google. Terima kasih Mr. Google. 


Mengikut arah lawan jam: 
  •  mengembara/melancong ke seluruh dunia
  • mempunyai syarikat pengiklanan yang terbaik
  • mengerjakan fardhu haji
  • panduan hidup iaitu, kita yang mencipta siapa kita
  • memiliki tadika yang melahirkan banyak cawangan
  • mempunyai keluarga impian mengikut landasan Islam

Mengikut arah lawan jam: 
  •  memiliki Villa Harmoni Effy Azman
  • mempunyai bangunan komersial yang dikenali Effy Tower
  • mempunyai cahayamata kembar
  • mempunyai pusat setempat bagi pelaburan hartanah
  • mendapat cek sebanyak RM12,345,678.00

Mengikut arah lawan jam: 
  • bahagia hidup bersama suami tersayang, Azman Rosmin
  • mempunyai perniagaan logistik terhebat di seluruh dunia
  • mempunyai kewangan yang banyak bagi membantu Ummah
  • mempunyai kereta mewah 
  • mempunyai kehidupan yang sihat , meniti hari-hari bersama suami tercinta
Di sini, terpanggil untuk berkongsi secebis video untuk "vision board" ini. Pengisian nya sama tapi pendekatan nya yang berbeza.

video

Monday, 27 October 2014

Pelan Tindakan Daripada Seorang Jurutera Kepada Pengurus Projek

Salam Keharmonian,

Sebagai seorang jurutera, cita-cita tertinggi kita adalah menjadi pengurus projek. Bermula dengan langkah seorang jurutera muda, kita belajar kesemua pelan dengan terperici (detail design), kesemua spesifikasi (specification). Kemudian bila kita mula boleh berdiri sendiri mengendalikan projek daripada peringkat perancangan sehingga ke peringkat penyerahan kepada "end user" , maka kita layak digelar penguirus projek muda.

Namun perjalanan ke tahap itu sudah tentu nya memakan masa dan tenaga. Selain daripada jurusan kita sahaja yang perlu diambil kira, kita perlu mendalami kesemua aspek dalam pembinaan. Sebagai contoh, kita seorang jurutera awam, maka kita perlu tahu memahami  serba sedikit tentang bahagian arkitek, bahagian elektrik juga sedikit tentang kontrak.

Dalam pelan tindakan itu, beberapa ciri jurutera perlu diterapkan iaitu:


  1. Berdaya saing  [COMPETENT]
  2. Bersungguh      [COMMITTED]
  3. Dipercayai       [CREDIBLE]
  4. Berwatak          [CHARACTER]
  5. Terpuji             [COMMENDABLE]
Setelah melepasi tahap ini, terdapat beberapa lagi kemahiran yang perlu dipelajari oleh pengurus projek iaitu:

  1. Kemahiran berkomunikasi
  2. Kemahiran mengurus
  3. Kemahiran mengendalikan projek
Moga secebis nota ini dapat membantu para jurutera muda di luar sana dalam mencapai tahap tertinggi dalam pengurusan pembinaan iaitu PENGURUS PROJEK/PENGURUS BINAAN.

nota kaki : cebisan nota ini daripada Ir Tunai, pada seminar IEM . 




Thursday, 23 October 2014

Mencari Chinta

Salam keharmonian,

Teringat kata cikgu June / #junewriter.. Katanya, mari mencari chinta.. Tapi cinta yang bagaimana? 

Jenis cinta yang kita pilih ini jika tidak berhati-hati pasti mengundang masalah di kemudian hari. 

Ahkak juga sedang mencari chinta. Cinta hakiki. Kembali mencari jalan pulang. Kekadang kita terbabas di jalan sendiri, dan bila ada orang menegur baru kita tersedar kembali. 

Cerita nya begini.. Ahkak telah menjumpai satu group di fb yg nak kan kita habiskan satu juzuk Alquran seminggu. Bila kita ada sekawan ber-tiga puluh orang, jadi setiap minggu, kita akan khatam Alquran. Setiap 30 minggu / 7 bulan 2 minggu kita sendiri akan khatam Alquran. 

Memang nampak usaha ini kecil, tapi ahkak ni baca Alquran pun sedikit sangat berbanding kurniaan yg Allah dah beri. Jadi mulakan dengan langkah yang kecil, tetapi ia bisa membesar. Moga ada saudari-saudara yang mahu bersama-sama.

WallahuAlam

Wednesday, 15 October 2014

Nak Sewa Bilik?

Ahkak ada menawarkan bilik untuk disewa. Lokasi nya di Kepong. Tapi untuk WANITA MUSLIM je ye. Yang abe-abe  jangan nak tanya ada tak untuk mereka.. hehe utk abe-abe ada, tapi bulan depan le ye..

Ahkak sediakan rumah yang fully furnished termasuk Unifi percuma, dapat katil , tilam dan bantal. Selain tu, rumah ni dah dilengkapi stove,peti ais, mesin basuh dan fully grill  gril ye.

Kondo ni juga dilengkapi security 24hours dan swimming pool dan mini market. Kemasukan untuk bulan November ni. Siapa berminat boleh menghubungi ahkak ye : 0132619887

Pintu yang ber gril


Ruang Tamu 

Peti Sejuk

Kitchen Cabinet with Stove

Master Bedroom

Toilet

Mesin Basuh

Wednesday, 8 October 2014

Tiga Tips Rumahtangga Bahgia

Ehem ehem... dah masuk cuti sekolah ni. Banyak btul orang yang nak mendirikan masjid. Semua pun mengimpikan masjid yang dibina mahabbah , mawaddah warahmah. Di sini ingin dikongsikan tiga (3) tips untuk membina rumahtangga bahagia.



Yang pertama : Mesti toleransi

Semua pasangan memikirkan yang bertolak ansur itu sekadar kita faham apa kehendak pasangan tapi sebenarnya toleransi itu menerima apa yang kita tak suka tentang pasangan kita. Bertoleransi dalam melayari bahtera rumahtangga. Itulah yang paling penting tips rumah tangga bahgia

Yang kedua : Mahu Bersabar

Kita sering terlupa untuk bersabar dengan apa yang berlaku dalam rumah tangga kita. Di setiap situasi kita perlu bersabar dan selesaikan dengan baik. Juga kerap berdoa agar tuhan hadiahkan kita dengan sifat sabar untuk melayani karenah pasangan kita. Kekadang tuhan hanya mahu kita bersabar ssedikit sahaja lagi dengan memberi sedikit karenah kepada pasangan kita. Tips ini akan membantu rumahtangga bahgia

tips rumahtangga bahgia


Yang ketiga : Tahu Bersyukur

Kita terlalu lalai hingga lupa bersyukur. Syukur dengan kurniaan tuhan yang mendatangkan pasangan untuk kita. Terfikirkah kita yang ramai lagi merayu berdoa kepada tuhan untuk mendapatkan pasangan. Jangan diungkit buruknya pasangan kita, yang kurang itulah yang menyempurnakan kekurangan kita.Ini adalah tips penting rumahtangga bahgia.

Bagi yang terus mengharapkan tips-tips berguna  untuk rumahtangga bahgia, Elok dapatkan ebook tersohor ini. Kisahnya, ramai yang mendapat pencerahan tentang rumahtangga bahgia di sini.  Jangan dilengahkan lagi kesempurnaan ini.




Tuesday, 7 October 2014

Aidil Adha




Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua. 

Daripada :

Effy & Family
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...