Monday, 1 December 2014

Kini atau Lupakan Sahaja (Now or Never)

Salam Keharmonian,


Dalam menjalani lorekan hidup ini, kita hanya akan bertemu dengan dua pilihan sahaja. Jarang yang hadir itu, nisbahnya lebih daripada dua. 

Andai bukan kanan, maka kiri lah. Jika bukan menaik, jadi lah menurun. Kalau bukan hadapan, jadinya belakang lah. Juga, jika tidak muda, sudah tua lah. Bukan tinggi, pastinya rendah. Lalu seharusnya kita faham konsep ini, andai tidak berubah sekarang, maka kita tak kan berubah. 

Perkataan "cuba" sudah boleh dipadamkan dalam kamus Dewan Bahasa, kerana perkataan ini tidak memberi sebarang maksud. Jika diarahkan, "cuba jatuhkan pen itu". Maka apakah tindakan kita? Jika memang terjatuh pen itu, maka itu adalah sudah jatuh. Jika ia masih di tempat yang sama , maksudnya ia belum jatuh. Jadi keadaaan manakah yang berkeadaan "cuba" itu?

Berbalik kepada cerita saya, hari ini dan kini saya berubah. Terus berubah menjadi orang yang hebat. Hari ini terus kita buat "homework" yang telah guru kita amanahkan. Untuk berubah, saya tidak boleh bertangguh kerana jika tidak sekarang, maka ia tidak akan bergerak berubah. 

Janji diri saya, inilah ilmu Allah yang perlu saya ambil dan saya kembangkan. Jangan bertangguh , kerana yang bertangguh itu orang yang tidak menghormati waktu. Sedangkan dengan waktu itu Allah telah berjanji, bahawa hanya orang yang menghormati waktu dan menghargai waktu yang tidak akan rugi. Sesungguhnya janji Allah itu pasti. 

Doa-doakan saya terus berjalan tanpa menoleh ke belakang. 
No comments:

Post a comment

Thank you for reading.
Spread your Love here. :)

#effyjalankehuahin part 1

Percutian berdua ngan Effa ini bermula dari 3-August-2018 hingga 6-August-2018. Tiket ke Hua Hin telah dibeli awal (bulan March) , sewaktu...