10 Facts about ME

Sepanjang berblog ni, sememangnya kurang entry yang berbentuk personal ( ayng meemng yang memang tentang diri sendiri). Kerna sindrom emak-emak yang sibuk bercerita tentang anak nya.

Di sini ingin kakak kongsikan beberapa rahsia tentang diri kakak :)

Satu. Kakak sememangnya anak sulung dalam keluarga. Yang terakhir (bongsu) adalah perempuan, selain itu semua lelaki. Tetapi kalau dilihat dari segi "kematangan" kakak lebih banyak dimanjakan. Macam semua perkara adalah tidak boleh mempercayai kakak. Semua bergantung kepada mereka. Ehh silap mereka yang terlebih ambil berat.

Dua. Sangat anak ayah. Ayah akan memastikan segalanya tentang kakak. Bila ketika kakak punya masalah besar, dia adalah orang pertama yang kakak akan selesa berkongsi. Ayah sehingga kini akan memastikan kakak pergi kerja dengan selamat. Sehingga ke hari kakak bernikah, ayah masih lagi duduk bersama kakak. Zakat fitrah sehingga kakak menjadi isteri orang je yang dia tidak algi bayarkan.

Tiga. Kakak takut / fobia dengan ketinggian (Acrophobia) . Kakak akan mengelak untuk membuat pemeriksaan tapak jika melebihi 3 tingkat. Tetapi atas urusan kerja dan amanah terpaksa juga gagahkan. Tapi untuk menaiki tempat-temapt tinggi tu kalau boleh dielak kan. Minggu lepas, sewaktu menaiki "cable car" ke puncak Genting Highland, anak-anak boleh saja tenang, tapi kakak yang kecut perut.



Empat. Walaupun kakak ni nampak seorang yang "technical". Kakak tidak boleh menghafal nombor. Jangan kata nombor akaun, nombor telefon pun berzaman lah nak mengingat. Dahulu masa study memang lah add maths tu hebat, tapi bab mengahafal memang fail. Jadi tiap kali nak transfer duit (online shopping) mesti nak kena check berkali-kali no akaun penjual tu.

Lima. Juga kakak boleh menulis pantun / puisi dengan sangat baik. Walaupun dulu kakak adalah student science stream, tapi kakak adalah Pemantun Terbaik dua tahun berturut-turut Daerah Hulu Langat. Kakak juga boleh menulis bahasa melayu ( comprehensive essay) dengan baik.


Enam. Kakak adalah seorang yang sangat gila media social. Namakan sahaja, semua jenis media social kakak ada. Termasuk DAYRE .. hehehe. Dan kegilaan yang amat adalah sepanjang masa perlu "online". Sesiapa yang mengenali kakak akan tahu tangan kakak akan sentiasa / tak lepas dengan handphone. Tak boleh tinggal.

Tujuh. Sangat meminati Erra Fazira. Dari sejak Erra berlakon Sembilu. Biar lah orang kutuk, lakonan kayu ke, nyanyian sumbang, kakak tak heran. Memang terus meminati. Hinggakan sampai sekarang email address kakak adalah effyfazira@gmail.com . Hehe nampak tak kegilaan nya.

Lapan. Peminat dan penyokong setia ORANGE. Kakak setakat ni tak pernah lagi tukar team favourite walaupun Netherlands kecundang. Setia sehingga hujung nyawa. Baju pun memang kaler oren je.

Sembilan. Kakak adalah seorang jurutera awam dari segi ijazah yang dipegang. Bekerja sebagai structural engineer dalam rekabentuk selama  tahun. Kini memiliki Masters in Project Management, hanya kerana kakak pernah disindir oleh seorang project manager di PJH yang kakak lack of Project Management knowledge. Terus membara semangat sambung belajar. Kini kakak berkerja sebagai Construction Manager juga Risk Manager untuk projek mega negara MRT. Kini, kakak akan menyambung belajar dalam Masters in Health & Safety pula. Kerana kakak perlu well-known tentang bahagian ini.

Sepuluh. Seorang ibu yang mempunyai 2 orang anak yang sedang membesar. Bekerja 6 ahri seminggu tidak membataskan hubungan kakak bersama mereka. Kakak hanya akan tidur jam
12 malam dan bangun jam 5 pagi untuk memastikan segala keperluan rumah tangga berjalan dengan baik.




Comments

Popular Posts